Geen ketting maar een snaar

snaaraandrijving 1

Sinds de introductie van de Rohloffnaaf is het weer een stap voorwaarts gezet richting de onderhoudsvrije fiets. De snaaraandrijving is naar onze mening zo goed dat hij zonder problemen gebruikt kan worden voor iedere vakantiefiets. Maar ook voor de fiets die gebruikt wordt voor woon/werk verkeer.

We hebben inmiddels 2 jaar ervaring opgebouwd met de snaaraandrijving en de reacties van onze klanten zijn zeer positief.

De pluspunten van de snaaraandrijving:

 • Geen onderhoud
  In tegenstelling tot de ketting hoeft de riem niet gesmeerd te worden. Vuil kan gemakkelijk van de snaar afgespoten/verwijderd worden en naspannen is bijna niet meer nodig.
 • Praktisch
  Een ketting is vet daardoor, kan je broek smerig worden en vet houdt vuil vast. Een oplossing hiervoor is de kettingkast/Chainglider, bij een fiets met snaaraandrijving is deze dus overbodig.
 • Duurzaam
  De snaar gaat veel langer mee als de ketting, reken op 3a 4 maal zo lang. Net als de ketting zijn de omstandigheden bepalend voor de mate van slijtage.
 • Rijgedrag
  Vergeleken met de ketting heeft de snaar absoluut niet meer weerstand en rijdt de snaaraandrijving geruislozer.

 

De minpunten:

 • Aangepaste fiets
  De snaar past alleen op een fiets die aangepast is voor de snaaraandrijving. Het frame moet open kunnen om de snaar te kunnen plaatsen.
  De diversiteit in snaren is beperkt. Dus de lengte van de achtervork moet ook exact aan deze voorwaarden voldoen.
 • Onbekend
  We hebben inmiddels veel fietsen rijden met een snaaraandrijving maar het is toch een vrij nieuwe vinding. Is de snaaraandrijving toch niet wat je er van verwacht had. Dan kunnen we hem altijd weer terugbouwen naar een kettingaandrijving. Eventueel kan je ook een frame laten maken dat snaarproof is, dan kan er later altijd een snaar geplaatst worden.
 • Prijs
  De fiets wordt behoorlijk duurder door de snaaraandrijving, maar u verdient dit weer terug na verloop van de gefietste kilometers en het gebruiksgemak.
Copyright © 2019 www.vittorio.nl. Alle rechten voorbehouden.